Нещодавні заяви Трампа та радника угорського прем’єра Орбана про капітуляцію, як найкращий варіант збереження людських життів, засвідчують про загрозливу світоглядну тенденцію на Заході.

Недавня заява Дональда Трампа про необхідність підписання «угоди» з російським агресором не лише переконує у доцільності капітуляції, але й демонструє капітулянство як частину світогляду західних еліт. «Ми продовжуємо давати мільярди доларів людині, яка відмовляється укладати угоду – Зеленському. Він не міг укласти угоди, яка була б кращою, ніж ситуація, яка є у вас зараз. У вас є країна, яку знищили. Ви ніколи не зможете замінити ці міста і селища, і ви ніколи не зможете замінити загиблих людей, так багато загиблих людей. Будь-яка угода, навіть найгірша, була б кращою, ніж те, що ми маємо зараз» – заявив Трамп, маючи на увазі, що краще здатися на милість агресору, аніж воювати і чинити опір. До речі – цікавий і недвозначний сигнал для Китаю, котрий тепер знатиме як мислить Трамп в умовах загрози війни.

Інший «білий прапор» цього тижня вигулькнув з Угорщини. Головний політичний радник угорського прем’єр-міністра Балаж Орбан – тобто представник правлячої партії, котра має підтримку понад половини виборців, заявив, що його країна б не чинила опору у випадку агресії. «Ми б, швидше за все, не зробили того, що зробив президент Зеленський два з половиною роки тому, тому що це безвідповідально», – сказав помічник угорського прем’єра. Він згадав про необхідність збереження «цінних угорських життів», назвав опір вторгненню «безвідповідальним», підкреслив, що «Зеленський вступив в оборонну війну» і саме це призвело до великої кількості жертв  і руйнувань. І хоча пізніше, під тиском опозиції, Балаж відкинув власні слова і заявив, що його не так зрозуміли і він насправді пішов би захищати батьківщину зі зброєю в руках, у розвідувальних службах зацікавлених країн зробили відповідні висновки.

При тому, що капітулянтський меседж політичного директора і радника прем’єр-міністра Угорщини є загрозою для всього блоку НАТО, адже частина політичних еліт Угорщини готова безперешкодно капітулювати й пропустити російські війська через свою територію в серце Європи – на кордони Австрії, Хорватії, Словенії, Румунії та Сербії.

Подібні меседжі про капітуляцію, як «легший сценарій» лунали й серед інших європейських депутатів та лідерів партій, котрі засвідчили, що капітулянтство стає тенденцією для частини суспільств на Заході. Нещодавнє приєднання Швейцарії до китайсько-бразильського «плану миру», який узаконить російську окупацію частини України – також карта з цієї колоди, яка засвідчує, що краще йти на поступки агресору, аніж воювати.

Але найгірше, що за капітулянтські фрази, легковажно сказані далекими від воєнної реальності і від розуміння Росії західними політиками, доведеться розплачуватися мільйонам убитих і закатованих в російських концтаборах європейцям, коли російські окупанти прийдуть на їхні землі. А потім дітям і нащадкам цих політиків, котрим доведеться вести важку війну проти російської тиранії. Стародавня фраза про те, що обладунок воїна завжди важчий за кайдани раба знову забувається.

Автор: Валерій Майданюк

Залишити відповідь