fbpx

Звільнення легендарного “Сумрака” з ГУР викликало резонанс у розвідувальних колах

1 View 1 Min Read
Згенероване нейромережею

За інформацією, отриманою Дослідницько-аналітичною групою InfoLight.UA, Ігор Остапенко, відомий під позивним “Сумрак”, був звільнений з посади заступника голови Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Звільнення відбулося без погодження з керівником ГУР Кирилом Будановим, що викликало значний резонанс у розвідувальному середовищі.

Остапенко, бойовий генерал, очолював оперативний напрямок Воєнної розвідки у критичний період початку російської агресії у 2014 році. За час своєї служби він зробив вагомий внесок у розвиток агентурної мережі та заклав основи для численних успішних операцій.

Джерела InfoLight.UA підкреслюють, що “Сумрак” вважався одним із “носіїв інституційної пам’яті” ГУР. Саме ефективна взаємодія нового покоління розвідників із досвідченими офіцерами, такими як Остапенко, забезпечила успіх управління після повномасштабного вторгнення Росії.

Варто зазначити, що діяльність Остапенка неодноразово ставала мішенню для російських спецслужб. Відомо про кілька спроб фізичного усунення “Сумрака”, в тому числі після 2022 року. Під час одного з замахів постраждав помічник генерала.
Особливо трагічним у біографії Остапенка став епізод із жорстоким вбивством його брата, українського військовослужбовця, якого російські окупанти закатували у помсту “Сумраку”.

Звільнення такого досвідченого офіцера в кулуарний спосіб викликало серйозне занепокоєння серед розвідників. Експерти InfoLight.UA відзначають, що подібні кадрові рішення можуть мати непередбачувані наслідки для ефективності роботи ГУР у довгостроковій перспективі.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь