Багато популярних кафе, барів і ресторанів у Черкасах припинили свою діяльність під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Серед них улюблені заклади містян — піцерії, кав’ярні та локальні бари, що формували гастрономічну мапу міста. Вони залишили по собі спогади, атмосферу і вплив на культуру відпочинку в Черкасах.
У цьому матеріалі “18000” ми згадуємо, які популярні заклади закрили у Черкасах протягом останніх років, і розповідаємо про їхню історію.
Кафе “Чашка” у Черкасах: заклад, який пам’ятають усі
Кафе “Чашка”, що зачинили у Черкасах
Чашка – популярний еспресо-бар у центрі Черкас, що був розташований на вулиці Лазарєва. Кафе було відоме фірмовою кавою та десертами. Точна дата його відкриття невідома, але, згідно з відгуками відвідувачів на різних платформах, заклад функціонує з літа з 2014 року.
Основною особливістю дизайну було використання чашок у різних формах: від плафонів для ламп до підставок для серветок та ємностей для розрахунку, що створювало унікальну атмосферу. Колірна гама була оформлена у пастельних відтінках із акцентами на червоний. Кафе мало літню терасу. Часто для дітей влаштовували творчі майстер-класи.
Заклад спеціалізувався на приготуванні кавових коктейлів на основі кави та європейській кухні, з акцентом на сендвічах і десертах власного приготування.
Кафе зачинили наприкінці квітня 2025 року. Точні причини закриття офіційно не оголосили, але, ймовірно, до цього спонукали зміни ринкової ситуації та уподобання споживачів.
Кафе “Ярославна” у Черкасах: історія
Заклад “Ярославна”, який закрили у Черкасах
Ярославна – один із найстаріших закладів Черкас, який був розташований у центрі міста біля ОДА на вулиці Байди Вишневецького, 24. Його відкрили у травні 1987 року. Кафе пережило радянські часи, 90-ті роки, дві революції та економічні кризи.
За початковою концепцією Ярославна мала стати місцем зустрічей творчої інтелігенції, там планували проводити художні салони, виставки, літературні диспути. Однак у 1990-тих заклад став популярним серед представників кримінального середовища, що змінило його імідж.
Інтер’єр оздоблений каменем-вапняком із вирізьбленими ілюстраціями за мотивами твору “Слово о полку Ігоревім”. Ярославна мала 50 місць у залі та 35 на літній веранді, де продавали морозиво та соки.
У кафе готували бізнес-ланчі, домашню та українську кухню. Одним із символів закладу став торт “Ярославна”, створений на основі Дамського капризу кухарем Валентиною Козюрою у рік відкриття кафе.
У травні 2020 року частину приміщення кафе почали здавати в оренду, але сам заклад продовжив працювати. Під час карантину заклад тимчасово обмежив обслуговування, пропонуючи каву на виніс та торти під замовлення.
Пізніше кафе зачинили, точної дати закриття Ярославни у відкритих джерелах немає. Однак тепер на її місці відкрили новий заклад “Той самий баранчик” та готують до відкриття кафе “Франик”.
Кав’ярня “Santimo” у ТРЦ Хрещатик Сіті
Кафе “Santimo”, яке закрили у Черкасах. Другий поверх закладу
Santimo – черкаське кафе відоме європейською, італійською та українською кухнею. Воно було розташоване у ТРЦ “Хрещатик Сіті” за адресою вул. Остафія Дашковича, 19. Заклад мав два поверхи, літню терасу та дитячий куточок.
Інтер’єр Сантімо поєднував світлі кремові та пісочні відтінки, оздоблення із темних порід натурального дерева, м’які дивани та картини на стінах. На полицях та стелажах у закладі були розкладені різноманітні сувеніри та кухонне приладдя.
Меню містило страви, приготовані в хоспер-печі, такі як стейки, а також піцу на тонкому тісті та десерти. У кафе готували сніданки. Серед фірмових страв були салат з качкою Конфі та карпаччо з телятини.
Конкретні обставини закриття кафе залишаються невідомими, але воно припинило свою діяльність після початку повномасштабного вторгнення.
Піцерія “Браво” біля РАЦСу в Черкасах
Піцерія “Браво”, яку зачинили у Черкасах
Браво – піцерія Черкас біля РАЦСу, який працював за адресою вул. Небесної Сотні, 2. Тут у дров’яній печі готували італійську піцу, а також авторські десерти та французькі млинці.
Зал закладу був умовно поділений на дві зони зі столиками для гостей, при вході був бар, вітрина з десертами та піч. У Браво стояли масивні дерев’яні столи та дивани, вішаки для одягу нагадували вуличні ліхтарі. Піцерія мала велику літню терасу, де функціонував фонтанчик.
У закладі готували фірмову піцу Браво – це поєднання копченої курки, ковбасок, грибів, кукурудзи, маслин і маринованих огірків. Їжу можна було замовити і додому.
Піцерія “Браво” припинила свою діяльність до кінця 2023 року. На її місці у листопаді 2023 року відкрили нове кафе “Locals”.
Піцерія “Престо” в ТРЦ Хрещатик Сіті
Піцерія “Престо”, яку зачинили в ТРЦ “Хрещатик Сіті”
Престо – заклад у Черкасах, що спеціалізувався на італійській кухні, зокрема на тонкій піці та домашній пасті. Він також був розташований у черкаському ТРЦ “Хрещатик Сіті” за адресою вул. Остафія Дашковича, 19. За інформацією з відкритих джерел, піцерія працювала щонайменше із серпня 2018 року.
Їхня вивіска зі сторони вулиці Хрещатик була стилізована в кольорах італійського прапора. Час від часу Presto проводила тематичні вечори, зокрема караоке. Гості мали можливість поїсти на літній терасі, що була розташована у внутрішньому дворі ТРЦ, де встановлені столики під навісом. Заклад також пропонував доставку їжі додому.
У меню Presto було понад 20 видів піци, а також салати, паста та десерти. Гості могли самостійно обирати інгредієнти для піци, створюючи індивідуальний смак.
Точна дата закриття піцерії “Престо” у Черкасах неопублікована у відкритих джерелах. У травні цього року поруч із нею відкрили ресторан європейської кухні “Cultura”.
Бар “Kim Bar” на Митниці в Черкасах
“Kim Bar”, що зачинили на Митниці у Черкасах
Кім бар – колишній коктейль-бар та стейк-хаус у черкаському мікрорайоні Митниця. Заклад відкрили у 2017 році на вулиці Гагаріна, 75. Він мав сучасний дизайн та атмосферу гастробару з авторськими коктейлями, стравами на вугільній печі. На терасі бару відвідувачі могли курити кальян.
Заклад вирізнявся сучасним індустріальним стилем. Інтер’єр був оформлений у темних тонах з елементами цегляної кладки, металевими конструкціями та дерев’яними вставками. Світло від підвісних ламп із металевими або скляними абажурами підкреслює барну зону та індивідуальні столики. Центровим елементом була барна стійка з підсвіткою, за якою на відкритих полицях були виставлені пляшки алкоголю. У закладі були загальна зала та VIP-кімната.
Меню бару містило стейки з мармурової яловичини, приготовані на розпеченій вугільній печі, бургери з начинками та різноманітні закуски. Бармени готували авторські коктейлі.
Кім бар на Митниці зачинили під час повномасштабного вторгнення у 2023 році. Перед цим 23 квітні у день жалоби за загиблими в Умані там сталася бійка між чоловіками, у закладі грала музика. Це викликало обурення серед громадськості. Співвласник ресторану Микола Калашник запевнив, що бар працював у рамках комендантської години і без порушень. Згодом на місці Кім бару відкрився магазин крафтових продуктів, однак довго він не пропрацював.
Піцерія “Pizza Buro” на Лазарєва у Черкасах
Піцерія “Pizza Buro”, які зачинили у центрі Черкас
Pizza Bürø – популярна піцерія у центрі Черкас, що була розташована на вулиці Лазарєва, 4. Заклад запрацював у червні 2020-го року. Він мав невелику літню терасу та пропонував доставку.
Інтер’єр Бюро відображав дух американських піцерій 50-х років, поєднуючи індустріальний лофт із елементами ретро. Заклад оформили у темно-сірих та марсалових відтінках. Під час ремонт там виявили оригінальну цегляну кладку, яку залишили відкритою та покрили лаком для збереження. Металеві поверхні, підвісні полиці та промислові світильники додавали місцю індустріального характеру. Стіна з меню була оздоблена радянською плиткою та старовинними світильниками.
Піца Бюро спеціалізувалася на приготуванні піци на заквасці і мала злегка кислуватий смаку. Тісто готували за класичною неапольською технологією – його витримували протягом 48 годин. Піцу випікали у дров’яній печі при температурі близько 450 °C.
Піцерію зачинили у серпні 2023 року. Точну причину закриття офіційно не оголосили. На місці Pizza Bürø той самий власник відкрив японське бістро “Tuk Tuk”, проте воно пропрацювало у Черкасах кілька місяців. Зараз у тому ж приміщенні працює ресторан “Chicks rolls and drinks”, який відкрили у квітні 2024 року.
Джерело: “18000“
Новину створено за матеріалами сайту “18000” в межах проєкту “Посилення голосу прифронтових медіа: Партнерство для розширення впливу”, який має на меті допомогти гіперлокальним ЗМІ розширити свою аудиторію та підвищити їхній вплив на інформаційний простір. Вся відповідальність за зміст та достовірність інформації лежить на редакції сайту “18000“.
Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA здійснює загальну перевірку матеріалів сайтів, які підтримується в рамках проєкту, та виключає з нього редакції, які свідомо поширюють неправдиву інформацію та російську пропаганду.
Залишити відповідь