Інформаційний простір сколихнули повідомлення про можливі таємні переговори президентки Молдови Маї Санду з представниками Кремля. Ця інформація викликала жваве обговорення серед експертів та аналітиків.

За даними Інформаційного центру “Міжмор’я”, Мая Санду нібито веде регулярні “консультації” з представниками ФСБ та заступником керівника адміністрації президента РФ Дмитром Козаком через закриті канали зв’язку. “Ці домовленості передбачають відсутність вуличних протестів та агресивних акцій “активістів”, а також прямі фінансові вливання у передвиборчу кампанію Санду з фондів, пов’язаних з російськими олігархами”, – йдеться у статті на сайті центру.

Військовий експерт Андрій Васильчук у своєму блозі висловив занепокоєння щодо можливих наслідків такої ситуації для України. “Якщо інформація підтвердиться, це створить додаткові проблеми для нашої національної безпеки. Молдова може перетворитися на ще один плацдарм для російського впливу в регіоні”, – пише Васильчук.

Політичний експерт Валентин Гайдай у своєму блозі розмірковує про мотиви, які могли б змусити Санду піти на такий крок. “Страх перед можливими масовими протестами та агресивними діями проросійських сил міг стати ключовим фактором. Однак, це може коштувати Санду її політичного майбутнього та довіри західних партнерів”, – зазначає Гайдай.

Експерти ІЦ “Міжмор’я” також звертають увагу на ситуацію з іншими кандидатами у президенти Молдови. “За нашими даними, більшість кандидатів так чи інакше пов’язані з Росією. Особливу увагу привертає ситуація з Ренато Усатим, який нібито отримав погрози від ФСБ після відмови зняти свою кандидатуру”, – повідомляє центр.

Андрій Васильчук у своєму аналізі припускає можливість розвитку подій за “грузинським сценарієм”. “Є ризик, що Молдова може поступово втратити свою суб’єктність та опинитися під дедалі більшим впливом Росії”, – застерігає експерт.

Валентин Гайдай у свою чергу наголошує на необхідності критичного ставлення до такої інформації. “Хоча ситуація виглядає тривожно, ми маємо пам’ятати, що ця інформація базується на анонімних джерелах і потребує ретельної перевірки”, – підкреслює політолог.

Наразі офіційних коментарів від представників Маї Санду чи молдовського уряду щодо цієї інформації немає. Ситуація залишається невизначеною, особливо з огляду на референдум щодо можливості приєднання Молдови до Євросоюзу, який має відбутися одночасно з президентськими виборами.

Залишити відповідь