В Україні відкрили вже п’ятий табір для російських військовополонених під назвою “Центр-5”. Про це повідомив державний проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими “Хочу жить”. У повідомленні зазначено, що кількість російських військових, які щомісяця здаються в полон українським Збройним силам, значно перевищує кількість тих, кого росія повертає в межах обмінів. Це призводить до швидкого заповнення місць для утримання військовополонених.

“Центр-5” відповідає всім вимогам міжнародного гуманітарного права, що підтверджується відповідними стандартами.

Україна зберігає високий рівень відкритості у питаннях поводження з військовополоненими та суворо дотримується зобов’язань, передбачених Женевськими конвенціями. Міжнародні спостерігачі та засоби масової інформації мають доступ до таборів, таких як “Центр-5”, а також до інших місць утримання російських полонених, що підкреслює прозорість та гуманність у поводженні.

Україна постійно закликає росію до дотримання міжнародних норм щодо українських військовополонених і цивільних заручників, висуваючи наступні вимоги:

1.Надати представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) доступ до українських полонених та заручників у РФ.
2.Припинити практику утримання українців у невідповідних умовах, таких як виправні колонії та підвали.
3.Зупинити тортури, побиття, психологічний тиск та інші форми жорстокого поводження з полоненими.
4.Забезпечити можливість для полонених отримувати листи, посилки та фінансову допомогу.

Український проєкт “Хочу жити”, який підтримується Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, Міністерством оборони України та Головним управлінням розвідки (ГУР МО), надає можливість російським військовослужбовцям добровільно здатися в полон. Цей проєкт спрямований на збереження життів російських військових, які хочуть уникнути бойових дій та повернутися до своїх сімей.

Однак, попри значне збільшення кількості росіян, які здаються в полон ЗСУ щомісяця, їхнє повернення додому не є пріоритетом для російської влади. Місця утримання військовополонених в Україні швидко заповнюються, оскільки кількість полонених перевищує тих, кого росія повертає в рамках обмінів. Як зазначається, всі ці полонені вже могли б бути вдома завдяки великому гуманітарному обміну за принципом «всіх на всіх», але для російської влади їх повернення не є важливим.

Україна, зі свого боку, залишається відкритою для обміну і демонструє готовність до дотримання міжнародних гуманітарних стандартів у поводженні з військовополоненими.

Залишити відповідь