Міністерство економіки та інновацій Литви повідомило про взаємовигідну співпрацю з Україною в галузі нарощування виробництва боєприпасів та вибухових речовин.

Литва та Україна підписали Меморандум про співпрацю у будівництві заводу з виробництва вибухових речовин нового покоління.

Неназвана українська компанія побудує завод з виробництва гексогену (Heksogen/Cyklonit) — вибухової речовини, яка набуває все більшої затребуваності через свої якості та переваги.

Вибухівка, виготовлена ​​з цього матеріалу, широко використовується арміями країн НАТО через надзвичайно короткий час детонації та високої вибухової потужності.

Матеріал RDX може використовуватися окремо або у поєднанні з іншими вибуховими матеріалами та призначений для виробництва різних бомб, мін та інших вибухових речовин.

Очікується, що будівельні роботи розпочнуться у 2025 році.

Зазначається, що ринок вибухових речовин на основі гексогену швидко зростає, і якщо у 2023 році його оборот відповідав $10 млрд., то до 2028 року він досягне $13 млрд.

Крім очевидної вигоди для Литви та України, а за фактом і для всіх країн НАТО, ця угода надсилає чіткий сигнал державі-терористу росії.

На думку заступника міністра економіки та інновацій Литви Еріки Курочкіної, завод нового покоління, який будують українці, зробить значний внесок у розвиток оборонного комплексу країни.

“Ми ініціювали зміни до законів, які створюють сприятливі умови для розвитку проектів оборонної промисловості у Литві, що привернула увагу найбільших оборонних компаній світу. Ми вже залучили до Литви німецького оборонно-промислового гіганта Rheinmetall, який збудує завод з виробництва боєприпасів. Виробництво боєприпасів також узгоджено з американським оборонним гігантом Northrop Grumman. Ми також ведемо переговори з іншими стратегічними зарубіжними партнерами, зокрема з Україною. Новий завод вибухових речовин – один із кількох запланованих спільних оборонних проектів – литовці та українці також обговорюють розробку дронів та інших оборонних технологій”, – наголошує віце-міністр Курочкіна.

Залишити відповідь