В Україні було викрито кілька корупційних схем, пов’язаних з ухиленням військовозобов’язаних чоловіків від мобілізації. Учасники цих схем допомагали чоловікам уникати призову до ЗСУ через фіктивні документи та оформлення на навчання.

  1. Київ: Поліцейські та СБУ затримали віцекерівника коледжу та двох викладачів, які за гроші (5000-10,000 доларів) оформлювали чоловіків до аспірантури “задніми числами”, що дозволяло їм отримати відстрочку від мобілізації та виїзд за кордон.
  2. Закарпаття: Викрито ректорів університетів, які за 1500 євро допомагали чоловікам призовного віку “вступити” до навчальних закладів і отримати відстрочку від мобілізації. Зловмисники допомогли уникнути призову близько 300 особам.
  3. Черкаси: У Черкаській області затримали двох медичних працівників, які оформлювали фіктивні медичні довідки для військовозобов’язаних, що визнавало їх непридатними до служби. Вартість такої послуги складала 2000 доларів.

Затриманим інкримінують перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та зловживання впливом. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Залишити відповідь