Поки польські фермери готуються до розпочатої Росією чергової блокади українського кордону, а у Варшаві шукають історичні претензії, котрі можна закинути українцям, Польща залишається наступною після України ціллю для російської агресії.

Між Польщею та Литвою пролягає так званий Сувалківський коридор – ділянка кордону шириною 100 кілометрів, навколо міст Сувалки, Августова та Сейн, яка з’єднує територію балтійських країн з Польщею та рештою країн НАТО, і водночас відокремлює територію російської Калінінградської області та Білорусі. Саме цей регіон є найкоротшим відрізком між Калінінградською областю та Білоруссю. Хоча, з огляду на васальний статус Лукашенка, варто казати «Союзною державою Росії та Білорусі». Калінінградська область фактично є анклавом фашистської Росії, острівцем, усіх сторін оточеним країнами НАТО. Ця історично німецька територія є військовою базою московитів та своєрідною міною сповільненої дії в серці НАТО.

Проводячи агресивну політику, Москва щиро обурюється згортанням торгівлі та потоку громадян з Калінінградської області до ЄС, особливо з боку Литви, і називає це «натівською блокадою». Хоча європейські країни не здійснююють жодної блокади чи агресивних дій до Росії, це не заважатиме агресору знайти привід в чомусь їх звинуватити. Росіяни на телевізійних шоку державного телебачення регулярно погрожують танками прокласти «дорогу життя» через Сувалківський коридор з Білорусі до Калінінграду і «звільнити регіон від натівської блокади». Показово, що так само багато років поспіль вони казали про «звільнення» Криму, Донбасу і всієї України.

У випадку гіпотетичної війни з НАТО, Сувалківський коридор стає для Москви критично важливим. Кремлю біде необхідно швидко захопити Сувалківський коридор, аби розколоти східний фланг Альянсу й відрізати союзникам НАТО шлях по суші до країн Балтії. На думку американських військових, цей регіон є одним з потенційно найбільш гарячих точок у Європі. Цю інформацію підтвердив під час конференції CEPA Forum 2015 головний командувач Збройних сил США в Європі генерал Бен Годжес. У випадку реалізації «сувалківського прориву» Литва, Латвія та Естонія опиняються в повному оточені російсько-білоруських сил, а підкріплення з країн НАТО може дістатися фронту запізно.

Калініградська область залишається як casus belli для майбутнього конфлікту з НАТО, в якому російська армія планує прориватися до «заблокованого» територіями Литви та Польщі Калінінграда через «Сувалківський коридор». Прориватися по «коридору»  росіяни можуть лише двома шляхами:

  1. через Литву, яка є військово слабша і більш ймовірніша успішність прориву. Але недоліком такого шляху є його очевидність. До того ж Литва почала будівництво фортифікаційних споруд вартістю 600 млн євро з протитанковими перешкодами, «зубами дракона», їжаками, траншеями і тд. Якщо всі знають напрямок наступу росіян під час потенційного вторгнення – туди спрямують артилерію та безпілотники і замінують.
  2. через Польщу, котра, гіпотетично може виявитися потужнішою за Литву і має більшу армію. Польський напрямок, з певною долею ймовірності, можливо,  був би важчим для російського прориву, але й водночас, був би й несподіванішим. Знаючи тактику росіян в Україні, зокрема, як вони прорвалися через Чорнобиль до Києва, варто всерйоз розглядати варіант, що російська армія «розриватиме блокаду» Калінінграда саме через Польщу. Зайняті блокадами українських фур із зерном та історичними суперечками з українцями поляки менше очікуватимуть нападу, вважаючи, що під час вторгнення росіяни, напевно, оберуть легший шлях через Литву. Додатковим фактором «польського» напрямку може бути й те, що сам Сувалківський коридор має складну місцевість та мало доріг. Але південніше, у районі польського Ліпська є відкрита рівнина місцевість та мережа доріг. 

Хоча польська влада й запланувала будівництво «лінії оборони» біля Калінінградської області, але на заваді цьому стали … польські фермери. У Польщі не можуть розпочати будівництво укріплень на кордоні з Росією та Білоруссю через позицію місцевих фермерів та приватні угіддя на цих землях. Проблемою є й те, що навіть початок діалогу з фермерами розбивається об політичні процеси, адже країні  часто проходять різноманітні вибори, на яких влада намагається завоювати симпатії місцевих мешканців, відкладаючи у довгу шухляду обороноздатність кордону.

Якщо російська агресія проти європейських країн справді колись почнеться – найімовірніше, удар буде саме через польську ділянку «Сувалківського коридору».

Автор: Валерій Майданюк

Залишити відповідь