fbpx

ЗСУ взяли під контроль газову станцію біля Суджі в Курській області-ЗМІ

9 Views 9 Min Read

Збройні сили України під час наступу в Курській області взяли під контроль газову станцію “Газпрому” біла міста Суджа. Про це повідомило видання The Washington Post з посиланням на радника президента України.

Українські війська третій день поспіль у четвер вели бої в Курській області росії, окупувавши села та частину міста. Це стало найбільшим перетином кордону, з часу вторгнення Кремля в 2022 році.

Офіційні особи США, України та росії підтвердили факт атаки, яка приголомшила Москву та, схоже, передбачала використання бронетехніки, наданої Києву Сполученими Штатами та їхніми європейськими партнерами. Це стало розвитком подій, що не викликало негайних заперечень з боку адміністрації Байдена, незважаючи на попередні обмеження на використання американської зброї.

Несподіваний напад на Курськ, приблизно в 530 км на південь від Москви, схоже, мав на меті перенести війну на територію росії, де багато хто не відчуває жодного прямого впливу конфлікту, який зруйнував багато українських міст і сіл і змусив мільйони людей покинути свої домівки. Також це могло бути спробою відвернути російські війська від інших ділянок фронту, де українська армія останніми місяцями поступово втрачала позиції. Аналітики припустили, що Київ може намагатися отримати важелі впливу для можливих майбутніх переговорів із Кремлем.

Хоча попередні наступи на територію росії очолювали добровольчі групи , які виступали проти президента путіна, але не були офіційно пов’язані з Збройними силами України, ця атака, схоже, залучає кілька тисяч військовослужбовців, включаючи деякі елітні штурмові бригади, оснащені американською та німецькою технікою та танками. За даними російських чиновників та проросійських військових блогерів, вони перетнули кордон у вівторок з Сумської області на північному сході України.

Адміністрація Байдена заявила в четвер, що операція є прийнятним використанням американської зброї для ударів на території росії, відповідно до зміни політики, яка була введена в травні та дозволяє українським командирам переслідувати цілі в росії, якщо російські сили готуються до нападів на Україну.

“Коли вони бачать, що атаки йдуть через кордон, вони повинні мати можливість відповідати”, — сказала речниця Пентагону Сабріна Сінгх журналістам на брифінгу.

Німецькі офіційні особи висловили схожу позицію. Речник міністерства оборони заявив The Washington Post, що мета Берліна — “підтримати Україну в її оборонній боротьбі проти російського агресора”, і вказав на попередні заяви, що підтверджують право України за міжнародним правом захищатися від цих атак.

Радник президента Володимира Зеленського, який, як і деякі інші посадовці, говорив на умовах анонімності для обговорення операції, підтвердив військову активність України на території Росії та повідомив, що українські війська захопили близько 100 квадратних кілометрів. Це твердження не вдалося незалежно перевірити.

За три дні, за словами радника Зеленського, українські військові пройшли повз міста з тисячами мешканців, взяв у полон сотні людей і захопив газовимірювальну станцію, яку Росія використовує для енергетичних транзакцій з Угорщиною та Словаччиною.

Відео,опубліковані російськими телеграм каналами , схоже, показує західну військову техніку біля кордону України на території Курська, описуючи їх як частину вторгнення. На кадрах видно щонайменше одну американську бронемашину Stryker і німецьку бойову машину Marder на російському боці кордону. Схоже, що українські сили позначили свою техніку для операції в Курську білими трикутниками. The Washington Post не вдалося незалежно підтвердити час запису відео.

Відео з дрону, опубліковане в Instagram українським військовим полком, ймовірно, показує, як російські солдати в Курську здаються. Представники українських підрозділів, які, як вважається, ведуть бої в Курську, відмовилися коментувати ситуацію, зазначивши, що оперативна таємниця грає їм на руку.

Сумська область України неодноразово піддавалася бомбардуванню російськими військами, які ведуть вогонь через кордон. І хоча західні країни, зокрема США, дозволили Україні використовувати передану зброю для перехоплення або запобігання атакам, які походять з росії, напад на Курськ став першим відомим випадком, коли офіційні особи США застосували таке ж виправдання для наземного наступу через кордон.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що росія здійснила атаки на Україну з Курської області, і що Сполучені Штати підтримують право Києва на самооборону. “У районі, де вони діють, ми бачили, що звідти йдуть атаки”, — додав Міллер.

За повідомленнями російських військових блогерів, сили Києва просунулися на 10 км на територію росії. Виконуючий обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов повідомив, що десятки цивільних осіб були поранені.

Хоча точна мета українського вторгнення неясна, аналітики припускають, що, окрім потенційного відволікання російських військ від східного регіону Донбасу, Київ може намагатися здобути важелі впливу в майбутніх переговорах.

Одна з оцінок вказує на те, що українці намагаються порушити переміщення російських військ до Харківської області на південний схід від Сум, сказав американський чиновник. Інший чиновник зазначив, що більш ймовірно, що Україна намагається перенапружити російські підрозділи, а не захопити територію та утримувати її довгий час.

“У росії немає достатньої кількості військових, які вони могли б відправити на підкріплення, зберігаючи при цьому свою поточну бойову позицію та чисельність як у Харківській області, так і на сході”, — зазначив другий чиновник. “Доводиться відправляти війська з іншого місця”.

Наступ у Курську посилив тиск на путіна, оскільки російських цивільних довелося евакуювати під тим же типом бомбардувань, які українці терплять уже більше двох років.

Українські посадовці попросили Вашингтон дозволити їм використовувати далекобійні американські ракети ATACMS для ударів по аеродромах, які Росія використовує для ударів у відповідь на вторгнення — рішення, яке, якщо буде схвалено, може дозволити Києву утримувати частину Курська деякий час.

“Це дасть їм важелі впливу для переговорів з Росією — ось про що це все”, — сказав радник Зеленського.

Газовимірювальна станція, яку зараз контролює Україна, розташована приблизно в п’яти милях всередині Росії, сказав радник Зеленського. У четвер газ все ще прокачувався через Сєджа, останній діючий пункт відвантаження трубопроводу, який транспортує російський природний газ до Європи через Україну. Станцію навряд чи будуть використовувати як важіль впливу, сказав радник, оскільки, враховуючи, що трубопровід і так проходить через Україну, Київ міг би в будь-який час перервати потоки.

Україна заробляє на цьому вигідні транзитні збори, але висловлювала бажання припинити залишковий енергетичний бізнес росії в Європі. Тим часом Національна гвардія Росії заявила, що посилила охорону навколо Курської атомної електростанції, розташованої приблизно за 40 миль на північний схід від міста.

Оскільки Київ готується до російських репресій, українські посадовці в середу наказали евакуювати близько 6 тисяч осіб із Сум.

Начальник генерального штабу рф Валерій Герасимов, повідомив путіну в середу, що український наступ було зупинено. Але російські військові блогери намалювали зовсім іншу картину, критикуючи російські війська за недостатню укріпленість кордону та нарікаючи на втрату міста Суджа українським загарбникам.

За даними незалежного російського видання “Вёртска”, яке опитувало мешканців Суджі та їхніх родичів, багато хто стикається з труднощами під час виїзду з міста.

Михайло Подоляк, радник президента України, припустив в ефірі національних новин, що будь-які військові дії на російській території можуть покращити позицію України під час майбутніх переговорів із Росією щодо припинення війни. Він не прокоментував конкретно ситуацію з вторгненням у Курськ.

Агентство Bloomberg повідомляє, що європейські ціни на природний газ знову почали зростати і торгуються на найвищих рівнях з початку 2024 року на тлі інформації про бойові дії у Курській області.

Офіційно Україна не коментує події у російському прикордонні. 6 серпня Міністерство оборони росії заявило про нібито прорив кордону з Курською областю Збройними Силами України. У соціальних мережах поширюються відео та фото, які, як стверджується, демонструють бої на території росії.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь