fbpx

На початку літа Україна мала можливість знищити десятки російських літаків на авіабазі Мальшево, що поблизу Воронежа,-ЗМІ

11 Views 4 Min Read

Протягом кількох місяців українські офіційні особи наполегливо просили своїх іноземних союзників дозволити використовувати найкращу надану зброю, зокрема потужні балістичні ракети, для ударів по російських військових літаках, які розміщені на аеродромах у росії та знаходяться на близькій відстані до українських міст,- пише Forbes.

Проте ці союзники неодноразово відмовляли, посилаючись на ризик ескалації конфлікту, який триває вже 29 місяців.

Зростаючи все більш нетерплячими, українські сили активізували атаки на вразливі російські аеродроми, використовуючи боєприпаси українського виробництва. У суботу українські дрони атакували авіабазу Морозовськ на півдні росії, приблизно за 200 миль від лінії фронту на сході України.

За даними української розвідки, в результаті удару було знищено російський винищувач-бомбардувальник Су-34, пошкоджено ще два Су-34 та знищено склад боєприпасів. Розвідка опублікувала супутникові знімки бази, на яких видно “великі ділянки обгорілої землі” внаслідок детонації боєприпасів.

Це не перша атака на Морозовськ, але одна з найбільш руйнівних. Проте ця перемога має гіркуватий присмак для України, оскільки подібні рейди стають все складніше здійснювати через переміщення російських літаків на більш захищені бази.

Мета української розвідки – зупинити російську кампанію з використанням плануючих бомб, знищуючи літаки та їхні боєприпаси на аеродромах поблизу кордону з Україною.

З часу введення плануючих бомб у конфлікт минулого року російські військово-повітряні сили дедалі частіше використовують ці супутниково керовані боєприпаси. Плануючі бомби КАБ мають дальність польоту понад 25 миль, що дозволяє винищувачам-бомбардувальникам Су-34 завдавати ударів по українських цілях з-за меж досяжності української протиповітряної оборони.

Щодня росія скидає до 100 КАБів, деякі з яких важать понад три тонни. “На жаль, у міських умовах їх часте використання дуже ефективне”, – повідомила українська аналітична група Frontelligence Insight. Ці бомби, незважаючи на свою неточність, завдають значної шкоди, руйнуючи будівлі та затримуючи людей усередині, що ускладнює рятувальні операції, особливо при повторних атаках.

КАБи відіграли ключову роль у практично кожній нещодавній російській перемозі вздовж 700-мильної лінії фронту. Уряд у Києві надає пріоритет знищенню цих бомбардирувальників і їхніх боєприпасів.

Раніше цього літа з’явилася можливість значно вплинути на інфраструктуру КАБ, коли десятки Су-34 були розміщені на відкритій місцевості на авіабазі Воронеж Мальшево на півдні Росії, за 100 миль від українського кордону. Однак адміністрація Байдена відмовила Україні у використанні американських ракет системи ATACMS, які майже неможливо перехопити, проти цієї бази.

Після цього росія перемістила багато Су-34 з прикордонних аеродромів на більш безпечні місця, за сотні миль від кордону. Хоча ці літаки все ще вразливі для деяких українських дронів, більшість українських дронів і ATACMS з дальністю польоту 190 миль не можуть їх досягти. Якщо Білий дім все ж дозволить атаки ATACMS на російські бази, це може бути вже пізно, оскільки найцінніші цілі будуть поза досяжністю.

Зараз кілька Су-34 та бомби КАБ залишаються на прикордонних аеродромах, таких як Морозовськ: Україна щойно вразила три з цих літаків разом з їхніми боєприпасами.

Але для того, щоб зупинити кампанію з використанням плануючих бомб, Україні потрібно знищити десятки Су-34, а не лише кілька. І розумніші розміщення російських літаків роблять це завдання все складнішим.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь