fbpx

Чи готувався замах на путін? Подробиці інформаційної спецоперації.

595 Views 5 Min Read

Вчора, 05 серпня, а особливо сьогодні, 06 серпня, онлайн-ЗМІ та тг-канали рясніють заголовками “Українські спецслужби готували удар по Путіну та главі Міноборони Білоусову на параді в Петербурзі“. При цьому більшість українських джерел посилаються на портал “Мілітарний”, а російські – на “українські ЗМІ”. При цьому “Мілітарний” не писав про удар саме по путіну, а першоджерелом цієї інформації (чи дезінформації) є російський портал “царьград”, який належить “православному олігарху “костянтину малофєєву.

Далі – детальніше.

Вперше про те, що українські спецслужби готували спецоперацію на території росії в день російського вмф, написало американське видання The New York Times ще 26 липня. В статті “Загадковий сюжет спонукає до рідкісного дзвінка з Росії до Пентагону” йшлося, що12 липня міністр оборони росії андрій бєлоусов зв’язався з американським колегою Ллойдом Остіном, щоб попередити про виявлену таємну операцію України проти росії, яка, на думку росіян, мала схвалення США. Пентагон нібито був здивований цим звинуваченням і не знав про жодну подібну змову. Американці серйозно сприйняли це повідомлення і “попередили українців не здійснювати таких дій“.

Далі, після тижні тиші щодо цього питання, в інформаційний простір вийшов заступник міністра закордонних справ рф Сергій Рябков. Який в ефірі телеканалу “россия 1” заявив про те, що “спецслужби України готували теракт на День ВМФ росії в Санкт-Петербурзі”. Про атаку на путіна і белоусова не було жодного слова.

Першоджерелом цієї інформації телеканал “царьград”, який в статті “Діагноз Камали Харріс, замах на путіна і білоусова, жертва запливу в сіні: головне за ніч і ранок 5 серпня” припустив, що “імовірно, йдеться про замах на президента росії володимира путіна і главу Міноборони андрія бєлоусова під час параду в Петербурзі в День ВМФ”.

Но что такого мог сделать Киев, что вызвало бы подобную реакцию? Предположительно, речь идёт о покушении на президента России Владимира Путина и главу Минобороны Андрея Белоусова во время парада в Петербурге в День ВМФ.

Рябков не стал подтверждать это напрямую, однако отметил, что акция Киева действительно имела отношение в том числе к параду в Петербурге. Из этого можно сделать вывод, что украинские спецслужбы готовили целую серию резонансных терактов.

Це пряма цитата без перекладу.

Після цього на українському порталі “Мілітарний” виходить новина, що “Росія просила США переконати Україну не атакувати військові об’єкти на “День ВМФ”. Ми перевірили всі версії цієї новини у вебархіві, і в жодній з них немає про те, що Україна планувала атакувати путіна і взагалі місце проведення так званого параду на День ВМФ.

Проте саме з посиланням на Мілітарний вийшли повідомлення з заголовком “Українські спецслужби готували удар по Путіну і голові міноборони Бєлоусову на параді в Петербурзі, — Мілітарний”.

так виглядає графік поширення

Що важливо в цій ситуації:

  1. На так званому параді були присутні іноземні гості, зокрема – з Китаю, і інформація про удар по путіну саме під час параду може бути сприйнята як неповага чи загроза з боку України. І ще більше прив’язати Китай до інтересів путіна.
  2. Ворог не заявляв про це офіційно, проте саме замміністра росії реанімував в інформаційному просторі цю тему, що означає скоординованість цієї кампанії на державному рівні.
  3. Масштаб, з яким в росії поширюється ця інформація, свідчить про те, що країна-агресор зацікавлена в її поширенні.
  4. путін та міністр бєлоусов є законними цілями України, оскільки вони безпосередньо відповідальні за вбивства мирних українців. І те, що українські спецслужби планують відповідні операції – нормально. Зокрема, очільник ГУР МОУ Кирило Буданов неодноразово пояснював це питання. Проте українські спецслужби здійснюють свої операції відповідно до оперативної ситуації та без ризику створення конфліктів з державами, які не беруть участь у війні проти України.
  5. Поширення інформації про те, що США заважають Україні здійснювати операції, які мають на меті перемогу над ворогом, також в інтересах росії. Плюс інформація про те, що США дослухаються до прохань з росії підвищує значущість цих прохань та суб’єктність путіна і його оточення.
  6. Ворог використовує українські ЗМІ для просування потрібних для себе наративів.
Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь