fbpx

США та росія домовилися про обмін ув’язненими для звільнення Евана Гершковича, Пола Вілана

7 Views 3 Min Read

Адміністрація Байдена домовилася про обмін ув’язненими з росією і незабаром очікує забезпечити звільнення трьох американських громадян, ув’язнених у росії. Серед них репортер Wall Street Journal Еван Гершкович, ветеран морської піхоти Пол Вілан і російсько-американська радіожурналістка Алсу Курмашева, як підтвердив високопосадовець адміністрації. Вважається, що в угоду входять й інші особи. Повідомляє CBS News з посиланням на джерело в Білому домі

Обмін ще не відбувся, але очікується пізніше сьогодні.

Вілан і Гершкович були ув’язнені в росії за звинуваченнями у шпигунстві, які Сполучені Штати постійно заперечували. Курмашева, яка має подвійне громадянство США та Росії, була затримана в Росії у червні 2023 року за звинуваченням у поширенні неправдивої інформації про російську армію.

Білий дім, Державний департамент і ЦРУ не одразу відповіли на запит про коментарі.

На питання щодо переміщення російських ув’язнених у середу, заступник речника Державного департаменту Ведант Патель сказав: “Я не хочу спекулювати на будь-яких причинах. Що я можу сказати, так це те, що Сполучені Штати продовжують працювати цілодобово, щоб повернути наших неправомірно затриманих американських громадян додому. І це залишається фактом, але жодних оновлень на даний момент”.

На початку цього місяця на Форумі з безпеки в Аспені, Колорадо, радник з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація “рішуче налаштована” укласти угоду для американців у росії.

“Ми рішуче налаштовані здійснити це”, – сказав він 19 липня у відповідь на питання про Гершковича. “І я вважаю це одним з найважливіших завдань між зараз і кінцем року, а особливо зараз наприкінці місяця, для нас, щоб спробувати досягти чогось, де ми можемо повернути його додому”.

Гершкович, репортер Wall Street Journal, був затриманий російською владою під час виконання завдання в Єкатеринбурзі у березні 2023 року. Російська влада звинуватила його у шпигунстві, що викликало негайне засудження з боку уряду США, який визнав Гершковича неправомірно затриманим.

У липні Гершковича було засуджено до 16 років ув’язнення російським судом. США назвали його поспішний судовий процес “фікцією”.

Пол Вілан, ветеран морської піхоти, був заарештований у грудні 2018 року під час подорожі до Росії для участі у весіллі друга. У 2020 році його засудили до 16 років ув’язнення.

Вілан і його родина категорично заперечують звинувачення у шпигунстві та заявляють, що він використовується Росією як політична пішака. Його не включили до кількох попередніх обмінів ув’язненими між Росією та США під час адміністрацій Трампа та Байдена.

Спеціальний посланник з питань заручників Роджер Карстенс, чиє відомство було ключовою частиною команди, що брала участь у переговорах, сказав на конференції в Аспені 17 липня: “Я знаю, що Еван і Пол повернуться до Сполучених Штатів і ступлять на американську землю.”

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь