fbpx

Інформаційна провокація щодо результатів удару БПЛА по аеродрому Оленья: дослідження InfoLight.UA

221 Views 3 Min Read

29 липня зранку кілька ОСІНТ-каналів опублікували супутникові знімки з підтвердження пошкодження одного з стратегічних літаків Ту-22М на аеродромі Оленья.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в етері телемарафону сьогодні повідомив: «Це справді олімпійське досягнення українських сил оборони, спецпризначенців і ГУР. Ми не коментуємо, що і куди, але Головнокомандувач відзначив далекобійність. Зрозуміло, напрямок тут вгадати неважко. Що стосується факту ураження, ми підтверджуємо факт інциденту, ураження, щось влучило кудись». За словами Юсова, це була важлива ціль, оскільки можливостей у ворога виробляти подібну техніку немає. Цей літак використовували для ударів по цивільних об’єктах, а також цивільній та енергетичній інфраструктурі України.

Варто відзначити, що якість опублікованих знімків була вкрай низькою. Проте певні зміни на аеродромі проглядалися.

Після цього, о 12:45 телеграм-канал російської редакції Радіо Свобода опублікував аналогічні короткі відео з нібито знімками у високій якості, з яких мало випливати, що ураження не було.

“Супутниковий знімок високої роздільної здатності за 27 липня показує відсутність видимих слідів українського удару по базі стратегічної авіації “Оленяча” в Мурманській області” – написав телеграм-канал російської служби, при тому, що на сайті ця інформація на момент публікації відсутня.

Ми порівняли два знімки і пропонуємо те саме зробити і наших читачів.

скріншот за нібито 26.07
скріншот за нібито 27.07

Зверніть увагу, як стрімко за добу зросла рослинність, судячи з усього – кущі або дерева. Нам це здалося дивним.

Також після публікації велика кількість російських і частина українських тг-каналів опублікувало, що нібито “Радіо Свобода” зганьбило ГУР України, спростувавши брехню ЗСУ про ураження Ту-22 на аеродромі в Мурманській області”.

Телеграм-канал “Лачен пише” опублікував загальний знімок аеродрому за 27.07, джерело якого ми поки що не знайшли.

Збільшивши цей знімок, ми побачили певні невідповідності з тим, що опублікував тг-канал “Радіо Свобода”.

Ми продовжуємо досліджувати ситуацію, робимо запит всім, хто здійснював ці публікації. Паралельно намагаємось отримати інформацію з власних джерел та перевірити опубліковану.

Поки що опубліковані знімки від Радіо свобода є сумнівними, через різку зміну рослинності (цілком ймовірно, що знімок за нібито 27.07 – зроблено зовсім в інший період, коли на своєму місці знаходився неушкоджений літак). Також викликає підозру організованість просування цієї інформації.

Додатково викликають питання наступні публікації російських пабліків.

Якщо удару не було, то чому до повторення готуються?

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь