fbpx

Російський слід конспірологічних теорій

10 Views 5 Min Read

Якщо проаналізувати основні ідеї конспірологічних теорій про рептилоїдів,  плоску Землю чи міфи про масонів в таємний світовий уряд, помітно, що всі вони мають антизахідне й особливо – антиамериканське спрямування. Натомість Росія чи Китай практично не звинувачуються у прагненні “захопити світ”. Як кажуть, совпадєніє?

В минулому освіченими вважали тих, хто вміє читати і писати, але в ХХІ столітті для цього слід вміти фільтрувати контент у величезних інформаційних потоках. Поява жовтої преси та Інтернету особливо спростила можливості шарлатанів для поширення навіть найдурніших теорій. Ба, більше – алгоритми соцмереж та заробіток на переглядах і популярності контенту зробив поширення конспірологічних теорій ще й легким прибутковим бізнесом, від якого важко відмовитися. До прикладу – одне з найпопулярніших відео про плоску Землю на YouTube переглянули майже 800 млн користувачів. Не дивно, що створення та поширення сенсаційних, хоч і неправдивих матеріалів, стає цікавішою і вигіднішою справою, аніж ходити на роботу. Чимало людей в Україні вірять в абсурдні версії, які пояснюють ключові соціальні, політичні  та економічні події – таємними змовами світової закуліси. Хоча адептів конспірології не особливо хвилює, що жодна з цих версій не може бути підтверджена достовірними фактами. Проте проблема конспірологічних теорій полягає навіть не в тому, що вони є простором для шахрайства і маніпуляцій шарлатанів.

В середовищі конспірологів в Україні і світі помітні інтереси та вплив російських спецслужб. Адептами конспірології активно цікавиться російська ФСБ, котра часто вкидає в їхню інформаційну бульбашку вигідні Кремлю тези про “золотий мільярд”, всесвітню змову, рептилоїдів, масонів та “зловмисний капіталістичний Захід”. Конспірологією Москва інформаційно атакує демократичні країни на їхній території і задурманює мізки мільйонам мешканців західних країн, налаштовуючи їх проти своїх держав. А довірливі обивателі вважають, що вони є “носіями особливої істини”.

Якщо оглянути загальні обриси конспірологічних теорій про рептилоїдів, “одкровення” плоскозмельників чи міфи про масонів та таємний світовий уряд, помітно, що всі вони мають антизахідне й особливо – антиамериканське спрямування. За їхніми словами – “NASA приховує правду про плоскість Землі, американський істеблішмент таємно керує всім світом, і всі вони – масони, та ще й рептилоїди”. У всіх існуючих проблемах конспірологів “винні” лише західні уряди. За такими байками криється чіткий політичний сигнал – саме Захід та США є “джерелом світового зла”. А хто ж тоді в цьому світі протистоїть цим “поганим хлопцям”, котрі “хочуть всіх чипувати й обманути”?

Показово, що конспірологи ніколи не звинувачують Росію чи Китай у прагненні захопити світ. Навпаки – уряди цих країн майже ніколи не згадуються як джерело світового зла, хоча насправді найбільше доклалися до розпалювання війн, насильства та криз. А оскільки конспірологи завжди звинувачують у всіх проблемах лише Захід, любителі конспірології можуть повірити, що Росія чи Китай є альтернативою “злим західним ляльководам”.

Це не означає, що авторами цих теорій є саме російські чи китайські спецслужби, але вони є чудовою нагодою вплинути на частину громадян конкуруючої держави з дестабілізаційною метою. Ворожим до Заходу спецслужбам вигідно чинити вплив на довірливих та наївних громадян західних держав, котрі налаштовані проти своїх урядів, вважаючи їх джерелом “змови”. Таких громадян можна навіть використати для масових заворушень чи для отримання розвідданих про їхні країни.

Про небезпеку конспірологічних теорій свідчить той факт, що в 2019 американські ЗМІ повідомили, що ФБР включило рух QAnon (байка про те, що американська еліта та лідери Демократичної партії США нібито поклоняються Сатані і створили міжнародну схему сексуальної експлуатації дітей, ембріони яких використовують для вічної молодості) до переліку внутрішніх загроз національній безпеці США. Ще ніколи до цього списку не потрапляли теорії змови. Було очевидно, що QAnon – перетворюється в реальну загрозу, яка не обмежується поширенням фейків в інтернеті. Штурм Капітолію в 2021 році не обійшовся без прихильників руху QAnon, які взяли в ньому активну участь. Натомість в Україні російський вплив серед конспірологів особливо помітний в середовищі “пророцтв та провидців”, через яких Кремль здійснює дестабілізуючі інформаційні вкиди в українське суспільство.

Таким чином, захоплюючись контентом про інопланетян, ілюмінатів та масонів і читаючи “пророцтва Ванги” (які вона самі ніколи не писала і які “збуваються” лише заднім числом, до того ж там позитивно зображено Росію), можна потрапити на гачок російської пропаганди, яка зацікавлена в поширенні антизахідних і антиукраїнських фейків. А наступним кроком буде потрапляння на гачок фейків про те, що саме “Захід почав війну в Україні”. Тож українцям варто критичніше споживати інформацію, особливо з анонімних каналів, відкидати версії, які неможливо перевірити і пам’ятати: від віри рептилоїдів до підтримки Путіна – один невеликий крок.

Автор: Валерій Майданюк

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь