fbpx

Гібридна агресія проти НАТО

1 View 3 Min Read

Поки наші західні партнери вважають, що російська агресія — це проблема насамперед України, а нам вони допомагають із почуття солідарності і поваги до міжнародного права, Ерефія вже розпочала атаки на території країн НАТО.

Cпецслужби РФ останнім часом дедалі активніше проводять у Європі диверсії, підпалюють військові склади, організовують вибухи на оборонних підприємствах, що затримує виробництво й постачання зброї Україні та послаблює європейську обороноздатність. Видання The New York Times із посиланням на джерела в американській розвідці вказує на причетність до цих інцидентів агентів російського ГРУ.

У Польщі арештували 12 російських агентів за спроби підпалів і диверсій на залізниці, у Норвегії запобігли атакам на енергетичні та збройові підприємства. У Британії підпалили військові склади, у Швеції відбулися загадкові аварії, які спецслужби країни розглядають як “диверсії, здійснені за підтримки іноземної держави”. У Чехії російські агенти намагалися вивести з ладу сигнальні системи на залізниці та влаштували пожежі на заводах, де виробляються боєприпаси для Україні. В Естонії знищили автівки міністра МВС і провідних політиків.

А невипадкову пожежу на заводі металургійної компанії Diehl у Берліні, де виготовлялася зброя для України, гасили 160 пожежників, не згадуючи вже про шкоду від забруднення повітря токсичними продуктами. Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас прямо заявила, що  Росія веде “тіньову війну” проти Європи. Але далеко не всі європейські лідери готові визнати, що Росія переходить межі війни. На рівні спецслужб західні уряди давно усвідомлюють Росію як ворога, який атакував їх на їхній території, але суспільства й далі залишаються в полоні ілюзій і популізму.

Натомість кремлівські посадовці та державна пропаганда прямо стверджують, що воюють не з Україною, а насамперед із Заходом і країнами НАТО. Звісно, росіяни мусять так казати, інакше доведеться визнати, що найбільшу державу та “другу армію світу” розбили під Києвом і змусили відступити з Херсона та Харківщини українські мобілізовані. Натомість твердження, що росіяни воюють із НАТО, дає змогу пояснити зазомбованому електорату причини труднощів “СВО” та продемонструвати навіть “силу Росії” в протистоянні з таким потужним противником. На Заході у відповідь на це лише глузливо посміхаються, вважаючи такі тези не більш як пропагандистською риторикою.

Що швидше Захід усвідомить, що безпекова пробоїна в європейському човні є спільною проблемою, а не лише тих, кого затоплює на кормі, то швидше побачить реальну загрозу для себе. Адже “проспати” початок війни проти себе – рівнозначно поразці.

Автор: Валерій Майданюк

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь