11 червня у Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення переліку розвідувальних органів. Ініціаторами виступила група депутатів від фракції ВО «Батьківщина» на чолі з лідеркою Юлією Тимошенко.

Законодавча ініціатива спрямована на надання Силам спеціальних операцій (ССО) статусу розвідувального органу. Проте, така пропозиція викликала неоднозначну реакцію серед експертів.

Згідно зі статтею 3 Закону України «Про Збройні Сили України», ССО є окремим родом військ, що мають свої завдання, спрямовані на оборону країни. Натомість розвідувальні органи мають зовсім інші функції та мету діяльності, які визначені у статті 1 Закону України «Про розвідку».

Законопроект пропонує дублювання функцій Збройних Сил України та розвідувальних органів, що може призвести до зайвих витрат на створення аналогічних структур із подібним функціоналом. Виникає питання: чи доцільно надавати ССО розвідувальні повноваження, якщо вже існують державні органи, що ефективно виконують ці функції?

Також варто зазначити, що Стратегічний оборонний бюлетень України не передбачає створення нового розвідувального органу. Подібні зміни потребують не лише внесення змін до законів, але й переосмислення оборонного планування.

Цікаво, що ця ініціатива не є новою. Перед повномасштабним вторгненням був зареєстрований законопроект № 6486, який також передбачав надання ССО розвідувальних повноважень, але він так і не був ухвалений.

Критики законопроекту вважають, що ініціатива є спекуляцією на чутливих для держави темах та спрямована на політичні цілі, а не на покращення обороноздатності країни. Андрій Шошура, правник та військовослужбовець, зазначає, що така законодавча пропозиція призводить до хаосу в сфері національної безпеки та дискредитації законодавчого органу України.

Наразі правом на здійснення розвідувальної діяльності володіють Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міноборони, розвідувальний орган Держприкордонслужби та СБУ. Створення додаткових розвідувальних органів може призвести до дублювання функцій та зайвих витрат, що є недоцільним у нинішній ситуації.

Залишити відповідь