fbpx

Чергова російська дезінформація про “великий наступ з трьох напрямків у лютому 2023 року” – оперативне спростування Infolight.UA (ОНОВЛЕНО)

3 Min Read

В деяких українських ЗМІ сьогодні зранку почала з’являтися інформація про те, що “учасник групи з переговорів із РФ та народний депутат Рустем Умеров повідомив, що Україна готується до можливого великого наступу російської армії одночасно із трьох напрямків у лютому 2023 року“. Оскільки і сам Рустем Умеров спростував що він говорив подібне, і розповсюдження цього фейку ми помітили ще опівночі на російських телеграм-канал – публікуємо коротке дослідження чому це фейк і яким чином росії вдалося обдурити деякі українські ЗМІ.

Отже, першоджерелом дезінформації стало видання The Daily Beast.

скріншот заголовку статті

В США видання має репутацію вкрай жовтого. Ще характерна деталь – щоб прочитати статтю в США, за це треба заплатити. Для України і росії доступ безкоштовний (перевірили через Bitdefender VPN).

В статті йдеться про те, що нібито Рустем Умеров сказав, що “російські війська оточать нас із 240 градусів, атакують з боку Чорного моря, з боку Білорусії, Луганської та Донецької областей”. При цьому усіляко підкреслюється приналежність його до влади, що він є головою Фонду державного майна України.

Автор статті – Анна Немцова. Попри відоме прізвище, вона не має стосунку до Бориса Немцова, його відому доньку-журналістку звуть Жанна. Навіть побіжне вивчення біографії цієї особи показує її ймовірний зв’язок з російськими спецслужбами.

анна немцова скріншот дос’є

Після публікації в The Daily Beast, “новину” з лякаючими заголовками почали поширювати в російських і проросійських тг-каналах та відповідних ЗМІ.

Зокрема, одночасно з російськими ЗМІ це поширило видання Страна.ua, яке продовжує називати себе українським.

На жаль, до російських пропагандистів долучилися і такі ЗМІ як Телеканал “Прямий” та Фокус (на момент написання цієї статті).

як видно на скріншоті, новина з’явилася ще до появи спростування від рустема умерова

При цьому на “Прямому” для чогось ще дали і цитату про пвк вагнера.

При цьому на момент появи публікацій на деяких українських сайтах, на офіційній сторінці Рустема Умерова вже кілька годин як було опубліковано спростування.

Закликаємо журналістів більш ретельно ставитися до перевірки джерел інформації, не поширювати фейки та російську пропаганду.

Оновлення: “Фокус” виправився і опублікував оперативно спростування. Проте деякі інші ЗМІ продовжили поширювати фейк.

спростування “ФОКУС”у
фейк опублікувало видання апостроф

П.С. В статті The Daily Beast також були і цитати Олега Жданова, але оскільки вони не вплинули на зміст поширення росією, ми їх не досліджували.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь